Ta’ en pause!

Vidste du, at pauser er med til at forebygge stress?

Travlhed resulterer ofte i, at vi føler vi skal være endnu mere effektive, nå endnu mere, arbejde hurtigere, træffe flere beslutninger, arbejde længere… Det har det med at gå ud over pauserne, fordi vi føler, at vi ikke har TID til at holde pause. Men netop i disse situationer har vi især brug for vores pauser. Det gælder både på jobbet og i fritiden.

Det er så indlysende, men alligevel hopper vi i pause-fælden igen og igen.

Kender du det med, at “Det går lige så godt, jeg har masser af energi og får en masse fra hånden, så jeg behøver ikke at holde pause.”? Det kender jeg!

Men det er som at tisse i bukserne. Det fungerer måske godt lige nu, på den korte bane, men hvis du ikke holder dine pauser, også mens det går godt, så brænder du hurtigere ud i løbet af dagen, og effektiviteten og energiniveauet falder tilsvarende.

Pauser gør nemlig en hel masse godt.

Pauser hjælper blandt andet med til, at du kan skabe bedre overblik, klare tankerne, skabe bedre løsninger, du bliver bedre til at prioritere, og du vil lettere kunne lade dig inspirere og få nye idéer. Du vil i det hele taget kunne opnå større overskud i løbet af dagen og på den måde blive mere effektiv på den lange bane.

Hold små (hjerne)pauser


Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du holder pause. Hjernen har nemlig især brug for pauser. Hjernen er på arbejde non-stop hver eneste dag, og vi stiller høje krav til den. Den skal præstere konstant. Forholde sig til tanker, bekymringer, planlægning, information, arbejdsopgaver, skabe gode løsninger, analysere på det, der skete i går osv. osv. Alt det bruger hjernen rigtig meget af din energi på.

Er du en af dem, som har en tendens til at bruge din pause på lige at tjekke telefonen, læse nyheder, tjekke de sociale medier eller ordne et par mindre krævende opgaver?

Så gør din hjerne en tjeneste og lad være! Den har IKKE brug for flere input!

Brug i stedet 5 minutter på at hente en kop kaffe, få en sludder med en kollega, lave nogle strækøvelser, tage lidt at spise, lave åndedrætsmeditation ved hjælp af en app, gå en lille tur eller bare at sidde og kigge ud ad vinduet og op i skyerne. Giv hjernen den pause, som den har fortjent. Og giv den helst en pause 1-2 gange i timen. Den er nemlig slet ikke bygget til konstant (over)arbejde.

Skyer

TIP!

Hvis du glemmer at holde dine pauser, så sæt gerne et ur eller en alarm 25 minutter frem, inden du går i gang med arbejdet, så du husker det.

Rigtig god pause 🙂


Er du i tvivl om du er stresset?

Læs om symptomer på stress eller tag en stresstest