Lær at holde fri

Jeg har tidligere skrevet om, at det er vigtigt at holde små pauser i løbet af dagen.

Men det er ikke kun de små pauser, vi har brug for. Vi har også brug for større pauser.

Hvis du allerede føler dig stresset, eller gerne vil forebygge at blive stresset, så er en af de ting, du kan gøre, at holde en hel fridag om ugen!

Og så tænker du måske, jamen jeg holder jo fri hver weekend! Ja, det er rigtigt. Men mange af os fylder weekenderne med masser af praktiske pligter og gøremål, som vi føler vi skal og burde gøre.

Vi skal have bund i vasketøjet. Gøre rent. Slå græs. Rydde op i kælderen eller på børnenes værelser. Tjekke e-boks. Svare på mails og måske endda nå lidt af det arbejde, vi ikke nåede i ugens løb.

Kig bare på din egen to-do-liste. Hvis den er lang, så er det meget fristende bare at knokle på. Men så er det måske lige præcis nu, du har brug for at holde en fridag...

Hold en hel dag fri om ugen!

Når jeg siger ”holde fri”, så mener jeg holde fri. Det betyder ikke, at du skal bruge en hel dag på sofaen. Jo, hvis det er det, som lader dig op og giver dig energi. Men det tror jeg ikke, det er en hel dag.

Prøv at tage en hel dag (gerne lørdag eller søndag) ud af kalenderen HVER uge. Denne dag gemmer du telefonen og computeren HELT væk allerede fra aftenen før og indtil morgenen efter. Denne dag foretager du dig kun noget, som lader dig op og giver dig energi - noget helt andet end pligter og opgaver, som du burde gøre. Det kan være aktiviteter, du gør for dig selv. Eller det kan være noget, du gør med din familie eller gode venner. Pointen er, at det skal være aktiviteter, du glæder dig, til og som lader dine batterier op. Jeg kan sagtens give nogle eksempler på, hvad jeg vil bruge min fridag på, men det er dig, som kender DIG bedst, så dine idéer er de bedste for dig. Men lad mig alligevel komme med et par forslag. Så kan du selv fortsætte listen:

  • Læs en god bog, som du længe har ønsket at komme i gang med.
  • Tag familien med på en gåtur i skoven eller ved vandet.
  • Se nogle mennesker, du holder af, og som giver dig energi at være sammen med.
  • Genoptag en gammel hobby eller sportsgren, eller start på en ny, som gør dig glad.
  • Hør noget musik, som får dig i godt humør.
  • Fortsæt selv…
Hold en hel fridag om ugen

Når du tvinger dig selv til at holde fri, så kommer du dig hurtigere over stressen, hvis du allerede er stresset, du lader op og restituerer, du ”lærer” at holde fri og at gøre noget, som er godt for dig selv, du lærer dig selv bedre at kende og bliver bedre til at mærke dig selv.

Måske er du allerede god til at holde fri. Det er godt, og så skal du endelig blive ved - og med god samvittighed. Men måske er du en af dem, som har svært ved at holde rigtigt fri og prioritere dig selv.

Måske føler du, at du burde være effektiv og ”få noget fra hånden” hele tiden. Hvis du har det sådan, så kan det være en stor mundfuld at holde en hel dag fri om ugen. Så kan du starte med at holde en halv dag fri om ugen og udvid gradvist til en hel dag.

Hvis du skulle holde HELT FRI den kommende søndag, hvad ville du så foretage dig? Skriv gerne i kommentarfeltet nederst. Måske kan du inspirere andre med dine idéer.


TIP!

Når du virkelig lærer at holde fri og bliver optaget af at lave det, som du virkelig holder af, så vil du også få den sidegevinst, at din hjerne begynder at holde fri. Tankemylder og bekymringer vil træde i baggrunden, så du bliver ladet op både fysisk og mentalt. Du vil også opleve at føle dig mere nærværende og tjaaa... fri!

Ha’ en rigtig dejlig fridag 🙂